În domeniul stomatologiei, avansul tehnologic a deschis uși către noi posibilități de tratament și a transformat radical experiența pacienților în cabinetul dentar. Digitalizarea în acest domeniu a permis dezvoltarea unor metode de diagnosticare și tratament eficiente, precise și mai puțin invazive. Prin utilizarea echipamentelor moderne, medicii stomatologi pot oferi acum servicii de calitate superioară, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui pacient.
Stomatologia digitală cuprinde totalitatea tehnologiilor care îmbunătățesc rezultatele din cabinetul stomatologic. Spre deosebire de medicina tradițională, factorul digital oferă precizie, tratamente eficiente, micșorează nivelul de radiații al radiografiilor și diminuează timpul necesar procedurilor stomatologice. Primii pași ai digitalizării stomatologiei s-au realizat în sectorul imagisticii, al cărui rol era de diagnostic. Astfel, s-au creat radiografiile digitale și computer-tomografiile.
Astăzi, principalul merit al stomatologiei digitale se resimte în secțiunea de implantologie și de estetică dentară. Printre cele mai apreciate tehnologii digitale se numără Digital Smile Design, tehnologia CAD-CAM, 3D printing, dar și ghidurile chirurgicale. Folosindu-se de tehnologia digitală, medicii stomatologi pot obține în scurt timp toate informațiile necesare cu ajutorul cărora vor crea „clona” danturii pacienților.
Astfel, printre avantajele oferite de stomatologia digitală regăsim:
Avantajele digitalizării în stomatologie se manifestă cel mai evident în îmbunătățirea preciziei diagnosticelor. Tehnologiile de imagistică digitală, inclusiv radiografiile digitale, oferă imagini de o claritate excepțională. Acestea permit o vizualizare detaliată a structurilor dentare și osoase, facilitând identificarea precoce a problemelor.
În plus, digitalizarea permite stocarea și accesul facil la istoricul medical al pacienților, contribuind la o planificare mai bună a tratamentelor. Precizia diagnosticărilor înseamnă tratamente mai eficiente și mai puține vizite la cabinetul dentar pentru ajustări sau tratamente suplimentare.
Cu ajutorul Digital Smile Design personalizăm fiecare caz în parte. Zâmbetul este expresia facială care se recunoaște cel mai ușor, iar studiile au demonstrat faptul că acesta poate fi sesizat chiar de la o distanță de 100 m. Astfel, pentru a ne bucura de o lume a zâmbetelor, estetica dentară utilizează ajutorul digital pentru a crea un zâmbet perfect, potrivit fiecărui pacient.
Cum se realizează acest lucru? Stomatologia digitală folosește simulări pe calculator. Datele pacienților sunt extrase pentru ca aceștia să primească în format virtual imagini ale rezultatului tratamentului. Prefigurarea zâmbetului perfect se realizează ținând cont de factori precum fizionomia și trăsăturile particulare, poziția și forma danturii. În mod digital, fiecare pas este realizat anterior procedurilor propriu-zise pentru formarea zâmbetului final, indiferent că vorbim despre fațete, coroane dentare sau de proceduri mai complexe, care necesită implanturi.
În final, rolul acestei tehnologii digitale este de a genera proporții ideale. Odată vizualizat rezultatul final, medicul, având aprobarea pacientului, poate începe tratamentul. Astfel, stomatologia digitală oferă posibilitatea pacienților de a vizualiza etapele tratamentului și ce implică acesta, dar și rezultatul final.
Deci, cu ajutorul stomatologiei digitale, pacientul cunoaște fiecare etapă în parte, ceea ce contribuie la menținerea calmului pacienților pe durata procedurilor stomatologice, aceștia înțelegând fiecare pas al tratamentului.
Înlăturarea amprentei clasice prin folosirea scannerului intraoral (vezi articolul „Scannerul intraoral și impactul său asupra îngrijirii dentare”) duce la un confort sporit versus disconfortul în contactul cu materialele de amprentare și port-amprentele voluminoase.
Adoptarea tehnologiei CAD/CAM în stomatologie a revoluționat modul în care sunt create coroanele, punțile și fațetele dentare. Pentru a oferi mai multă claritate asupra acestui concept, este important de știut terminologia.
CAD – Computer Aided Design – presupune utilizarea unui computer care dispune de un soft specializat, cu un design 3D, cu ajutorul căruia se modelează viitoarele lucrări protetice.
CAM – Computer Aided Manufacturing – are în vedere procesul de producție / frezare prin care se realizează elemente protetice, precum fațete și coroane, dar și ghiduri chirurgicale folosite atât în implantologie, cât și în tratamentele endodontice ghidate.
În ceea ce privește modalitatea de funcționare a acestui sistem, medicul stomatolog începe procesul prin preluarea amprentei în format digital a danturii cu un scanner intraoral. Computerul primește amprenta care reprezintă baza pentru tratament și rezultat. După ce pacientul vizualizează rezultatul, tehnicienii dentari folosesc aceeași tehnologie digitală pentru a contura diferite elemente cât mai precise și apropiate dinților naturali.
Această tehnologie permite chiar și medicilor să proiecteze și să realizeze restaurări dentare personalizate într-un timp record, chiar în cabinetul stomatologic. Astfel, pacienții beneficiază de tratamente rapide, eficiente, eliminând necesitatea vizitelor multiple. Mai mult, această tehnologie asigură o personalizare și o estetică superioară a restaurărilor, contribuind la un zâmbet sănătos și atractiv pe termen lung.
După finalizarea lucrărilor protetice, reducerea numărului de vizite pentru integrarea morfo-funcțională a acestora și verificarea corectitudinii ocluziei dentare este asistată digital cu ajutorul tehnologiei T-scan.
Precizia și siguranța sunt cuvintele-cheie atunci când vine vorba despre ghidurile chirurgicale. Acestea, folosite cu precădere pentru procedurile stomatologice complexe, sunt printate în format 3D într-un soft profesional, care îmbină planificarea implantului în format digital cu computer-tomografia pacientului.
Popularitatea ghidurilor este susținută de rata eșecurilor ce a fost redusă la minimum. Aceste dispozitive, realizate prin selectarea amprentei implantului dorit și a imaginii 3D, sunt utilizate în momentul procedurii de inserare a implantului dentar.
Digitalizarea stomatologiei are un singur scop, și anume îmbunătățirea sistemului medical. Tehnologiile DSD, CAD/CAM, ghidurile chirurgicale sau tratamentele digitale s-au dezvoltat în beneficiul pacienților și în vederea unei mai bune abordări a manoperelor medicale efectuate de medicii stomatologi. Era digitală propune exactitate, precizie, siguranță și predictibilitate și elimină erori, traume sau efecte nedorite.
Inovațiile tehnologice au permis dezvoltarea unor metode de tratament mai puțin invazive, care minimizează disconfortul pacienților și accelerează procesul de vindecare.
De exemplu, utilizarea laserului dentar în diverse proceduri stomatologice reduce semnificativ durerea și disconfortul, oferind o alternativă eficientă la metodele tradiționale. Astfel, aceste tehnologii avansate sunt un beneficiu pentru pacienții anxioși sau cei care se tem de durere, transformând vizita la dentist într-o experiență mult mai plăcută și lipsită de stres.
Pe lângă îmbunătățirea actului medical, echipamentele moderne contribuie și la optimizarea proceselor administrative din cadrul cabinetelor stomatologice. Sistemele de management digital al cabinetului facilitează o gestionare eficientă a programărilor, facturării și istoricului medical al pacienților. Această integrare tehnologică îmbunătățește fluxul de lucru, reduce timpul de așteptare și sporește satisfacția pacienților, oferind o experiență generală superioară.
Pentru a beneficia la maximum de avantajele digitalizării în stomatologie, accesul la echipamentele moderne este esențial. La WhiteKiss îți oferim soluția perfectă.
Cerec CAD/CAM
Scanner intraoral
Ghiduri chirurgicale
Clinica cu tehnologie de ultimă generație în care găsiți parteneri de încredere pentru obținerea zâmbetului perfect.
Pentru zâmbete îndrăznețe și luminoase!