Fațetele dentare sunt mici piese protetice realizate din ceramică foarte subțiri menite să acopere suprafața vizibilă a dintelui, pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților. Acestea sunt aplicate (cimentate adeziv) pe dinte schimbându-i culoarea, forma, poziția și dimensiunea. Fațetele dentare nu sunt coroane dentare, acestea se aplică doar pe suprafața vizibilă a dintelui în scop estetic. Coroanele dentare au menirea de a acoperi în totalitate dintele, în general pentru a-l proteja sau reface.
Având în vedere că estetica în general și în mod particular estetica dentară poate fi subiectivă pentru fiecare dintre noi, aplicarea fațetelor dentare pe suprafața dinților naturali trebuie să vină ca o dorință a pacientului de îmbunătățire a esteticii dentare. Medicul stomatolog are rolul de a informa și îndruma pacientul într-un mod profesionist pentru obținerea celor mai bune rezultate.
Cu ajutorul fațetelor dentare putem îmbunătăți:
O culoare neplăcută:
– Discromii – dinți pătați în profunzime unde albirea dentară nu dă rezultatele dorite
– Colorați neuniform; zone cu nuanțe mai închise sau mai deschise sau alb cretos
– Culoarea dinților naturali nesatisfăcătoare.
Forma / Dimensiunea:
– Dinți cu formă inestetică, foarte ascuțiți
– Dinți foarte mici, cu spații mari între ei
– Închiderea spațiilor (diastemă, treme)
– Dinți al căror smalț este fisurat, fracturi mici (așchieri ale smalțului)
– Dinți uzați (reducerea înălțimii coronare)
Poziția inestetică (malpoziții):
– Dinți rotiți
– Este foarte important dacă aceste modificări de poziție sunt mari a se efectua anterior tratament ortodontic, astfel încât realizarea fațetelor dentare să se efectueze pe o ocluzie stabilă și cu dinți corect aliniați.
De asemenea, există și situații când fațetele dentare sunt contraindicate:
– Igienă orală precară
– Respirația orală
– Dentina expusă pe o suprafață mare
– Vestibulo-poziții, necesită preparații excesive, în această situație se indică anterior tratament ortodontic
– Leziuni coronare extinse prin carii, fracturi, eroziuni, obturații mari
– Ocluzie nefavorabilă (cap la cap, adâncă, inversă)
– Bruxism
Fațetele dentare se împart în mai multe categorii, în funcție de câteva criterii:
Fațetele dentare sunt confecționate din diferite tipuri de materiale, prin diferite tehnici, cu diferite costuri. Ceramica, compozitul (material plastic) și zirconiul sunt principalele materiale din care sunt confecționate fațetele dentare în laboratorul de tehnică dentară.
Fațetele dentare ceramice Emax, probabil cele mai utilizate (Litiu disilicat) au următoarele proprietăți:
– Estetică și naturalețe similară cu dintele natural
– Rezistență foarte bună la fracturare
– Adeziune perfectă la suprafața smalțului
– Se pot folosi atât cu preparație, cât și fără preparație
– Litiu disilicat (Emax) acest material reprezintă combinația perfectă între rezistență și estetică desăvârșită. Rezistența acestui material este de aproximativ 360-400 MPa (megapascali) în comparație cu rezistența dintelui natural care este de aproximativ 260-380 MPa (megapascali).
Fațetele dentare sunt realizate în laboratorul dentar. În realizarea acestora sunt întâlnite 3 tehnici:
– Metoda clasică manuală: Fațetele dentare realizate manual sunt piese protetice care implică 100% manualitatea tehnicianului dentar. Acesta stratifică ceramica și realizează forma și transluciditatea necesară.
– Metoda realizării 3D: Tehnicianul dentar realizează fațeta dentară digital, apoi aceasta este frezată CAD CAM. Implicarea tehnicianului dentar este relativ redusă. Softul realizează designul fațetei, iar tehnicianul dentar urmărește ca anumiți parametri să fie corecți. Acest tip de fațetă dentară tinde să fie extrem de exactă, însă nu mereu obținem toate nuanțele pe care ni le dorim.
– Metoda combinată: Această metodă combină cele 2 tehnici și tinde să fie varianta optimă în realizarea fațetelor.
Această categorie se referă exclusiv la modul în care medicul stomatolog urmează să amprenteze dinții pacientului. Metoda clasică, cu preparație, presupune șlefuirea suprafeței dentare pe fața vizibilă și apoi amprentarea. Șlefuirea îndepărtează 0.3 – 0.5 mm din dinte pentru a face loc ceramicii.
Pe lângă această tehnică există și varianta în care dintele nu este șlefuit. Acele fațete se numesc fațete dentare NO PREP.
Din păcate aceste tipuri de fațete fără preparație nu sunt indicate tuturor pacienților. Un exemplu ar fi un dinte poziționat prea în față, acoperirea lui cu o fațetă o să-l facă și mai în față, de aceea este indicată preparația sau chiar tratamentul ortodontic anterior preparației.
Pacientul ideal pentru fațete fără preparație este acela care:
– Nu are dinții înghesuiți
– Are o ocluzie stabilă
– Nu suferă de bruxism
– Dinții care să nu fie ieșiți prea mult în exterior
Când sunt indicate fațetele dentare PREP (cu preparație)?
Fațeta dentară cu preparație se poate folosi în toate cazurile în care se folosesc și cele fără preparație, plus situațiile când acestea nu sunt recomandate, cum sunt dinții înghesuiți.
Etapele realizării fațetelor dentare
Fațetele dentare pot fi realizate în aproximativ 10-15 zile în funcție de numărul lor și de complexitatea cazului. Fațetele dentare sunt realizate în laborator și sunt aplicate de către medic pe dinții pacientului. Asta presupune că vom avea etape realizate în cabinet și o etapă realizată în laborator.
În cadrul clinicii noastre, pe lângă examenul clinic propriu-zis, consultația va include examenul radiologic, un set de fotografii intra și extra orale, amprentarea 3D. În această etapă stabilim în primul rând dacă fațetele dentare sunt o opțiune corectă din punct de vedere medical pentru pacientul care solicită această manoperă. Deși fațetele dentare pot corecta o gamă largă de imperfecțiuni, trebuie să ne asigurăm că este soluția optimă pentru pacienții noștri. Ulterior toate aspectele discutate le trecem într-un plan de tratament unde se vor regăsi manoperele medicale (etapele tratamentului) cât și costurile aferente. În principiu, în această etapă realizăm documentarea cazului, prin obținerea de informații necesare a fi transmise laboratorului pentru a obține maximul de rezultat dorit. Următorul pas este dat de scanarea intraorală, amprentarea 3D. Pe baza acestei amprente și pe baza fotografiilor de diagnostic realizăm o machetă atât virtuală (obținută cu ajutorul programelor speciale de tip SmileCloud) cât și una fizică.
După ce laboratorul a realizat simularea zâmbetului – ceea ce poartă denumirea de WAXUP, urmează ca această simulare să fie aplicată pe dinții pacientului = MOCKUP. Înaintea aplicării fațetelor dentare definitive pacientul are ocazia să vadă cum ar putea să arate zâmbetul său cu noii dinți. În această etapă se poate stabili cu medicul specialist dacă mai sunt necesare modificări.
Șlefuirea: În cazul fațetelor cu preparație, se realizează șlefuirea suprafeței vizibile, a feței vestibulare. Șlefuirea este minim invazivă și nu necesită scoaterea nervului. Șlefuirea se realizează atât prin contact vizual direct, cât și prin șlefuire cu magnificație (lupe, microscop) cu instrumentar extrem de precis. După șlefuire urmează amprentarea propriu-zisă.
Amprentarea: Fațetelor este probabil cel mai important moment în obținerea unor lucrări dentare precise. Se poate efectua cu scaner intraoral sau analog, convențional cu materiale de amprentă.
Provizoriile: După amprentare, pe baza Smile Test Drive-ului se realizează în cabinet fațete dentare provizorii cu care pacientul va pleca acasă. Există posibilitatea de a se efectua și provizorii în laborator. Astfel amprentele vor ajunge în cabinetul de tehnică dentară, unde tehnicianul pentru următoarele 10-15 zile urmează a le realiza. Durata confecționării fațetelor variază în funcție de numărul acestora și complexitatea cazului.
După aproximativ 10-15 zile, pacientul revine la cabinet pentru aplicarea fațetelor dentare. Se îndepărtează lucrările provizorii, se curăță suprafața dinților naturali și se efectuează manopere de pregătire atât a dinților cât și a pieselor protetice, astfel încât să realizăm în cele mai bune condiții cimentarea adezivă a fațetelor. Prin acest procedeu, fațeta va face corp comun cu dintele. Înainte de cimentarea finală mai facem o probă cu fațetele dentare. După finalizarea cimentării fațetelor se verifică minuțios adaptarea marginală și ocluzală a acestora. Astfel pacientul va reveni la un prim control în prima lună de la cimentare, iar ulterior se recomandă controale periodice și de igienizare din 6 în 6 luni.
Clinica cu tehnologie de ultimă generație în care găsiți parteneri de încredere pentru obținerea zâmbetului perfect.
Pentru zâmbete îndrăznețe și luminoase!